Ο Μητσοτάκης, οι κολλητοί που πλουτίζουν και η “πατέντα κλεπτοκρατίας”

Oι ληστρικές τιμές ενέργειας καθορίζονται τελικά από τον προθυμότερο  ιδιώτη να πληρώσει την υψηλότερη τιμή μιας  τάχα΄΄δημοπρασίας΄΄. Δηλαδή, Ιωάννης κερνάει και Ιωάννης πίνει.

Του Γιώργου Δημητρίου

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΄΄ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΙΜΟΥΣ΄΄ ΕΙΝΑΙ Η  ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ 

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ από τον Μητσοτάκη έγινε με σκοπό να ελέγξουν οι ιδιώτες  πάροχοι φίλοι του την ποσότητα παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος ( Q ) και φυσικά τις τιμές ( P ). 

H αρπαγή των τιμών των εμπλεκομένων εταιρειών έγινε με την ιδιωτικοποίηση του  πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ, περιορίζοντάς Το κρατικό ποσοστό από το 64% στο 37%. 

Ο τρόπος που έγινε αυτό ήταν η πιο κερδοφόρα στρατηγική επιλογή για τους ιδιώτες  παρόχους μεταξύ όλων των εναλλακτικών που ήταν διαθέσιμες στο τραπέζι. ( Fumagialli et.  Al. 1998 ) 

Ο ΄΄ΜΑΙΜΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ΄΄ ΠΟΥ ΣΤΗΝΕΙ ΤΟ ΔΙΠΩΛΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ  ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΜΕΙΟ 13-0 

Το διπώλιο ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων στήθηκε για να τερματίσει τις κοινωνικές πολιτικές, το δημόσιο αγαθό, και να πνίξει κάθε έννοια ανταγωνισμού. ( Kay and Tompson 1986 ). Αυτό το διπώλιο είναι το βέλτιστο μοντέλο ιδιωτικοποίησης για ένα συγκεκαλυμένο καρτέλ που θα εξασφάλιζε παράνομα κέρδη σε ιδιώτες. ( De Fraja et. al.  1989,Fershtman, 199 ; Matsumoto , 1998 ) 

O Nett ( 1994 ) μελέτησε αυτά τα διπώλια σαν της ΔΕΗ με τους ιδιώτες παρόχους και  απέδειξε ότι τα διπώλια εχουν σκοπό να μειώσουν τους επιχειρηματικούς κινδύνους για  τους ιδιώτες και να δημιουργεί στημένα κέρδη έξω από τον υγιή ανταγωνισμό. 

Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν είναι ένα συνηθισμένο μοντέλο το οποίο η  βιβλιογραφία αναφέρει ως μοντέλο ΄ <<ΦΗΜΗΣ>> αλλά μια ιδιότυπη πατέντα της κλεπτοκρατίας. 

Κύριο σκοπό έχει να αποκλείσει την είσοδο οποιουδήποτε επενδυτή στον κλάδο ενέργειας  που δυνητικά θα απειλούσε με ανταγωνισμό το Διπώλιο καρτέλ ενέργειας. Η αρπαγή  ποσοτήτων και τιμών εμποδίζει κάθε πιθανό επενδυτή να φτάσει στην αποτελεσματική  κλίμακα που χρειάζεται για να λειτουργήσει αρμονικά η επένδυσή του. 

Η ΔΕΗ στήθηκε για να ΣΤΑΘΜΙΖΕΙ τις πωλήσεις της για λογαριασμό και ωφέλεια των  ιδιωτών παρόχων.Θα προσπαθήσω αποδείξω με μαθηματικά να αποδείξω και σας ενημερώσω όσο μπορώ καλύτερα 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΠΩΛΙΟ ΤΗΣ ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ. 

Οπου ( V ) η αποτελεσματική συνάρτηση , όπου ( W ) η κοινωνική πρόνοια για νοικοκυριά  και επιχειρήσεις , όπου ( π ) τα πιθανά κέρδη της ΔΕΗ, και όπου ( Θ ) τα κέρδη των ιδιωτικών  παρόχων.Τότε : 

V = ( 1 θ ) W + θπ0 Ετσι συντελείται ορθολογιστικά η <<Θήρευση>> των τιμών ενέργειας  σύμφωνα με το μοντέλο Tirol ( 1986 ) 

Tο βάρος για τα κέρδη συμβολίζεται με ( α ) , το βάρος των πωλήσεων συμβολίζεται με ( ι  α ) .Μοντέλο Cournot , όπου το οριακό κόστος c0 > c1 είναι το σημείο όπου οι ιδιώτες  πάροχοι ενέργειας είναι πιο αποδοτικοί ως προς το κόστος

Η αντίστροφη γραμμική συνάρτηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι, p = α και όπου bQ ,όπου p είναι η τιμή και Q η ποσότητα. 

Το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας είναι Q = q0 + q1 

Η αντικειμένική λειτουργία των ιδιωτών παρόχων είναι, π1 – pq1 c1q1 = ( a b ( a b ( q0  + q1 ) q1 c1q1 

Η Αντικειμενική λειτουργεία της ΔΕΗ είναι, V0 = α ( pq0 c0q0 ) + ( ( 1 α ) ( pq0 ) = ( α  b ( q0 + q1 ) q0 ac0q0 

H ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ : q0 ( q1 ) = α bq1 αc0  ( 2b ) 

Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ. 

(q1) = α 2c1 + ac0 

 ( 3b ) 

Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ. 

(q0) = α 2αψ0 + c1 

 ( 3b ) 

ΤΟ ΔΙΠΩΛΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΥΠΟΥ COURNOT 

Στο διπώλιο Cournot η ΔΕΗ σταθμίζει τις συνολικές πωλήσεις της. Οσο υψηλότερο είναι το  βάρος της μεγιστοποίησης του <<Κέρδους>> ,τόσο πιο δύσκολο είναι να υπάρξει  <<Επιθετική τιμολόγηση>> της ηλεκτρικής ενέργειας και το αντίθετο. Η ΔΕΗ επιβαρύνεται  με ληστρικές τιμές αποκλεισμού όταν, c1 , εάν α < 2c1 α 

 (c0) 

O καθορισμός των ληστρικών τιμών ενέργειας τελικά από τον προθυμότερο  ιδιώτη παρακαλώ να πληρώσει την υψηλότερη τιμή μιας  τάχα΄΄δημοπρασίας΄΄. Δηλαδή, Ιωάννης κερνάει και Ιωάννης πίνει. Οι νοικοκυραίοι της μ@λακίας για πόσο ανόητους μας περνάνε.. ‘Η μήπως πράγματι είμαστε ; 

TO ΣΧΕΔΙΟ ΒΑΘΥ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η παράμετρος ( α ) , ότι η σχετική αξία των δαπανών μεταξύ των ιδιωτών παρόχων ενέργειας  και της ΔΕΗ είναι τεχνητά πολύ μικρή. Το οριακό κόστος της ΔΕΗ και των ιδιωτών φέρεται  προσυνεννοημένο ενώ η ΔΕΗ επιβαρύνεται όταν η στάθμιση είναι χαμηλή. Και δεν υπάρχει  διαφορά μεταξύ της αποτελεσματικής κλίμακας ιδιωτών παρόχων και ΔΕΗ. 

Η χαμηλή αποδοτικότητα κόστους της ΔΕΗ πρν την διαλύσει ο Μητσοτάκης ωφελούσε την  οικονομία τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και έβλαπτε τους ιδιώτες. Οι φίλοι Κούλη έχουν  συνδέσει την πιστωτική σας κάρτα με τους αυθαίρετους λογαριασμούς ενέργειας ενός διπωλίου καρτέλ.<<Η Φιλελεύθερη΄΄μαιμού΄΄ και οι ΄΄ανόητοι΄΄>> τίτλος του θεάτρου του παραλόγου..

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί